4 лютого за рішенням Міжнародної спілки проти раку проводиться Всесвітній день боротьби з раком. Мета цього дня в усьому світі — це підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації. Звертаючи увагу до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання, можна домогтися гарних результатів, а в деяких випадках і повного одужання.

Актуальність боротьби із захворюванням на рак визначається стійким зростанням ураження населення, складністю своєчасної діагностики та лікування, значною його вартістю, високим рівнем інвалідизації і летальності. Рак, як причина смертності, посідає друге місце в структурі смертності населення України.

Ризик захворіти на рак має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка. Із загальної кількості 30% хворих – це люди працездатного віку. Щодня реєструється 470 нових випадків захворювання і 250 смертей від раку. Нині на кожні 50 жителів України – 1 онкологічний хворий.

Рак (злоякісні пухлини, новоутворення) – це загальне позначення більш ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Характерною ознакою раку є швидке утворення аномальних клітин, що проростають за межі своїх звичайних кордонів і здатних проникати в довколишні частини тіла і поширюватися в інші органи. Цей процес називається метастазом. Метастази є основною причиною смерті від раку.

Основними факторами ризику розвитку раку є тютюнопаління, ожиріння, зловживання алкоголем, нездорове харчування (недостатнє вживання в їжу овочів та фруктів), відсутність фізичної активності, хронічні інфекції, викликані вірусами гепатиту В (HBV), гепатиту С (HCV) і деякими типами вірусу папіломи людини (ВПЛ), іонізуюче та неіонізуюче випромінювання, забрудненість повітря в містах, задимленість приміщень в результаті використання в будинках твердих видів палива. Старіння є ще одним чинником розвитку онкологічних захворювань.

При ранньому виявлення та лікуванні раку смертність від цієї хвороби можна зменшити. Ще до появи таких симптомів, як біль або слабкість, наявність пухлини можна виявити за специфічними маркерами в крові і за допомогою УЗД та МРТ. Біопсія тканин пухлини дозволить дізнатися, доброякісна вона чи злоякісна. Лікування злоякісних новоутворень складається з хірургічного втручання, променевої терапії та хіміотерапії.

Паліативна допомога — це лікування спрямоване, в основному, на полегшення симптомів та сприяє більш комфортабельному життю пацієнтів з запущеними стадіями хвороби.

Слід відмітити, що останнього часу рак значно помолодшав і з кожним роком все більше дітей зустрічаються зі страшним діагнозом. В Україні щорічно реєструється 800-1000 випадків злоякісних пухлин у дітей. Захворюваність і розповсюдженість злоякісних пухлин у підлітків більш, ніж у 1,5 рази перевищує ці показники у дітей.

Рак – це не вирок. Експерти стверджують, що близько 40% захворювань на онкологічну патологію можна попередити.

Проте боротьба з раком не може бути ефективною лише завдяки зусиллям медиків. Кожній людині необхідно пам’ятати, що лікуванню максимально ефективно підлягають лише ті хвороби, котрі виявлені своєчасно,на ранніх стадіях. А ще краще їх виникнення попередити.

Запорукою профілактики раку є виконання десятьох заповідей, а саме: 1) не палити; 2) вести активний спосіб життя, займатися фізичною активністю; 3) дотримуватися збалансованої дієти, споживати якомога менше тваринних жирів, м’яса, вуглеводів, більше овочів, фруктів , не зловживати спиртними напоями і кавою; 4) у містах з інтенсивним вуличним рухом не дозволяти дітям проводити багато часу на відкритому повітрі; 5) жінкам після 25 років щорічно проходити гінекологічне обстеження, після 30 років регулярно проводити само обстеження молочних залоз, а після 40 років кожні 1-2 роки робити мамографію; 6) після 40 років щорічно перевіряти у лікаря стан своєї гортані, особливо курцям; 7) після 40 років щорічно проводити обстеження прямої кишки, чоловікам після 55 років щорічно проводити обстеження простати; 8) звертатися до лікаря в тих випадках, коли родимки на вашому тілі збільшуються, змінюють колір або починають кровоточити; 9) один раз на рік проходити флюорографічне обстеження грудної клітки; 10) своєчасно проходити профілактичні огляди.

Пам’ятайте! Найкращий шлях попередження як онкологічних, так й інших захворювань є здоровий спосіб життя.

Завідуюча Тиницькою амбулаторією ЗПСМ

Валентина Гриценко