Велика ймовірність поширення коронавірусу по усій Україні.

На 16 березня 2020 року за результатами дослідження вірусологічної референс-лабораторії Центру отримано 5 позитивних результатів на COVID-19: Чернівецька (4) та Житомирська (1, летальний випадок) області.

Загалом вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров»я України дослідила більше 500 зразків. З початку року Центром громадського здоров»я України отримано 94 підозри про нову короновірусну інфекцію.

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

  • Мийте часто руки з милом упродовж 20-ти секунд або обробляйте їх спиртовмісним дезінфікуючим засобом,
  • Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ . Мінімальна дистанція між хворим і іншими людьми 1,5 метра.
  • Використовуйте одноразові маски або прикривайте рот і ніс паперовими серветками з подальшим замочуванням їх в деззасобі або спалюванні.
  • Уникайте дотиків до свого обличчя. Не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота.
  • Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження;
  • при виникненні симптомів простуди звертайтеся за порадою до свого сімейного лікаря в амбулаторію або по телефону.

Якщо ви вже захворіли, то потрібно знаходитись вдома в окремій кімнаті або хоча б на відстані не менше 1 метру від інших.

Обмежити кількість відвідувань.

Добре провітрювати приміщення. Мити руки до та після їжі, після туалету та витирати одноразовими серветками. Обробляти поверхні меблів серветками з деззасобом, мити підлогу з деззасобом не менше 2 разів на день, посуд для хворого виділяти окремий і його мити миючим засобом. Білизну потрібно прати в гарячій воді з миючим засобом. Всі серветки, відходи, якими користувався хворий потрібно збирати в окремий поліетиленовий пакет, знезаразити деззасобом і утилізувати ( у нас підприємства, яке може утилізувати відходи немає, то краще всього спалити відходи в печі.)

Лікар загальної практики сімейної медицини Бахмацької амбулаторії ЗПСМ Тетяна Вірста